Saxon – πρέπει να κάνουμε μια περιοδεία στην Ελλάδα και να παίξουμε πέντε ή ίσως έξι συναυλίες

0

Άλλη μια εμφάνιση των Saxon στην χώρα μας σημαίνει άλλο ένα heavy metal πάρτυ με τη μπάντα ως συνήθως σε κορυφαία απόδοση να σκορπά τον ενθουσιασμό στο κοινό, αυτά είναι γνωστά. Ωστόσο, η προσεχής συναυλία είναι ιδιαίτερη καθώς θα είναι η πρώτη εμφάνιση στην ιστορία του γκρουπ με τον Brian Tatler, ιθύνοντα νου των θρυλικών Diamond Head, να αντικαθιστά τον Paul Quinn στο σανίδι. Τι θα παίξουν με τον Brian, ποιοι θα ενθουσιαστούν με τη συμμετοχή του στους Saxon και οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν είναι θέματα της κουβέντας με τον Biff Byford. Όπως και το αν σκέφτηκε κάποιο πρώην μέλος για την αντικατάσταση του Paul, τι θέματα θα πραγματεύεται το νέο άλμπουμ και γαμάτη ιδέα του αειθαλή frontman για περιοδεία στην… Ελλάδα με 5-6 εμφανίσεις των Saxon σε διάφορες πόλεις! Συνέντευξη: Γιάννης Δόλας

Saxon Rockwave 2018

Rockpages.gr: Πώς αποφασίσατε την αντικατάσταση του Paul Quinn από τον Brian Tatler;

Biff Byford: Γνωρίζω τον Brian εδώ και αρκετό καιρό και όταν ο Paul κόλλησε Covid….. πέρυσι, νομίζω και ο Brian είχε επιλεγεί σε περίπτωση που ο Paul δεν μπορούσε να παίξει σε κάποια shows. Έτσι, ο Brian ήταν ήδη ενήμερος για τη μουσική και προέρχεται από τη δεκαετία του ’80 όπως ξέρεις, και νομίζω ότι οι οπαδοί θέλουν κάποιον τέτοιον για να είναι ενθουσιασμένοι. Ξέρετε, ο Brian φέρνει πολλά στο live.

(Οι Diamond Head) Έχουν παίξει μαζί μας μερικές φορές παλιότερα, κυρίως σε φεστιβάλ και μεγάλες συναυλίες… Έχουμε συναντηθεί μαζί τους. Τους γνωρίζαμε από, ξέρεις… από το 1981-82 νομίζω, ίσως κάνω λάθος!

Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά των Metallica είναι αρκετά ενθουσιασμένα με αυτό (την ένταξη του Brian στους Saxon)… Βλέποντας τον Brian με το συγκρότημα! Αυτό θα ήταν υπέροχο! Είμαι μέσα σε αυτό. Έχουμε δουλέψει ήδη λίγο μαζί, ξέρεις. Έτσι θα κάνουμε πρόβες πριν την πρώτη συναυλία, οπότε όλα θα είναι καλά. Μέχρι να φτάσουμε στην Ελλάδα θα είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα.

Οι Saxon συνάντησαν τους Metallica στο Download

Rockpages.gr: Χωρίς να σας χαλάσω την έκπληξη και τέτοια πράγματα, θα παίξετε κάποια τραγούδια που δεν έχετε παίξει εδώ και καιρό επειδή ο Brian είναι μαζί σας; Θα παίξετε περισσότερο ένα είδος greatest hits set; Χωρίς νέα τραγούδια επειδή ο Brian είναι στη μπάντα; Μπορείς να μας πεις κάτι γι’ αυτό;

Biff Byford: Όχι, θα παίξουμε μερικά τραγούδια του “Carpe Diem”, σίγουρα! Ξέρεις, το θέμα με τα φεστιβάλ είναι ότι όταν έχεις πολύ κόσμο… έχουμε οπαδούς που μας βλέπουν συχνά. Και μετά έχουμε κάποιους οπαδούς που δεν μας βλέπουν καθόλου. Έτσι, νομίζω ότι ειδικά στα φεστιβάλ, ο κόσμος θέλει να ακούσει και τις μεγάλες επιτυχίες. Οπότε θα το ανακατέψουμε, όπως κάνουμε πάντα. Θα παίξουμε μερικά τραγούδια του “Carpe Diem” και ίσως, ξέρεις, μερικά τραγούδια από γύρω… δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα. Πραγματικά δεν φτιάχνω το setlist μέχρι πολύ πιο κοντά στην συναυλία.

Rockpages.gr: Πρέπει να σε ρωτήσω, όμως, μήπως κάποιο πρώην μέλος της μπάντας ήρθε στο μυαλό σου όταν ο Paul είπε ότι πρόκειται να αποσυρθεί από τις περιοδείες;

Biff Byford: Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να αντικαταστήσουν τον Paul. Ο Graham Oliver σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Paul. Αυτόν δεν έχεις στο μυαλό σου; Ο Graham είναι σπουδαίος κιθαρίστας, αλλά δεν είναι ο Paul Quinn. Ο Paul είναι ένας πολύ γρήγορος, ρευστός παίκτης. Ο Γκράχαμ είναι περισσότερο ένας blues, πιο αργός τύπος παίκτη. Οπότε, δεν νομίζω ότι ο Graham θα μπορούσε να παίξει τα μέρη του Paul. Έτσι, τώρα έχουμε έναν κιθαρίστα που μπορεί να παίξει ό,τι έπαιζε ο Paul.

Rockpages.gr: Περιμένετε πολλά κινητά τηλέφωνα να υψώνονται στον αέρα στην Αθήνα; Σίγουρα, όλοι θα θέλουν να τραβήξουν ένα βίντεο με τον Brian. Σας ενοχλεί αυτό;

Biff Byford: Πάντα υπάρχουν πολλά κινητά τηλέφωνα στον αέρα. Θέλω να πω, είναι τρελό. Ο κόσμος θα έπρεπε να τα αφήσει κάτω και να παρακολουθήσει την συναυλία ζωντανά. Αλλά ναι, υπάρχουν πάντα πολλά κινητά τηλέφωνα, είναι λίγο όπως όταν βγάζουμε τον Αετό έξω… όταν ο Αετός κατεβαίνει από το ταβάνι, τότε υπάρχουν χιλιάδες κάμερες. Απλά νομίζω ότι αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται. Νομίζω ότι θα υπάρξουν μερικά βίντεο, επειδή είναι η πρώτη συναυλία και οι άνθρωποι θέλουν να έχουν πολλά “Like” στο Facebook και το Instagram για το πρώτο κομμάτι από συναυλία με τον Brian…

Rockpages.gr: Αλλά και πάλι, ο Paul είναι μέλος της μπάντας. Πώς πιστεύεις ότι θα λειτουργήσει αυτό; Θα είναι για τη σύνθεση νέων τραγουδιών στο στούντιο ηχογραφήσεων, αλλά όχι στο δρόμο.

Biff Byford: Λοιπόν, ακριβώς έτσι θα λειτουργήσει. Ξέρεις, έχουμε ήδη γράψει κάποια τραγούδια ούτως ή άλλως για το νέο άλμπουμ, οπότε αυτό θα παραμείνει το ίδιο. Αλλά, ο Paul εξακολουθεί να είναι μέλος της μπάντας, μέχρι να αποφασίσει ότι δεν είναι. Αν δεν θέλει να γράψει τραγούδια ή, οτιδήποτε τέτοιο… ξέρεις, δεν έχουμε τσακωθεί, δεν υπάρχει κακό κλίμα. Όλα είναι αρκετά καλά.

Rockpages.gr: Το “Carpe Diem” ήταν ένα πολύ, πολύ δυνατό άλμπουμ. Δεν νομίζω ότι κάνατε κάτι διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα, αλλά το “Carpe Diem” ήταν πολύ καλύτερο, πιο δυνατό, πιο συμπαγές, με καλύτερα τραγούδια. Μου άρεσε πάρα πολύ. Πώς το εξηγείς αυτό;

Biff Byford: Πώς μπορώ να εξηγήσω πώς σκέφτονται οι άνθρωποι; Κάποιοι πιστεύουν ότι το “Thunderbolt” ήταν ένα σπουδαίο άλμπουμ και κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το “Carpe Diem” ήταν καλύτερο. Αλλά, η συλλογή των τραγουδιών και το γράψιμο απλά ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει κάτι προκαθορισμένο. Συνθέτω πολλή μουσική και μετά γράφω στίχους και γράφω μελωδίες πάνω σε αυτή τη μουσική και μερικές φορές πάει πολύ καλά, μερικές φορές όχι τόσο καλά.

Απλά έτσι είναι, καταλαβαίνεις; Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουμε ιδέες, οπότε θα δούμε πώς θα πάει. Είναι δύσκολο να μην επαναλαμβάνεσαι με τους στίχους. Αυτό είναι το θέμα με τον τίτλο του τραγουδιού. Έχω γράψει πολλούς στίχους, οπότε πάντα ψάχνω κάτι ενδιαφέρον για να τραγουδήσω. Δεν είναι απλά “μπλα, μπλα, μπλα… Χρειάζεσαι κάτι που ο κόσμος μπορεί να καταλάβει και να του αρέσει. Νομίζω ότι γι’ αυτό το λόγο το “Carpe Diem” ήταν τόσο σπουδαίο άλμπουμ.

Rockpages.gr: Ξέρω ότι συνήθως εμπνέεσαι από ιστορικά θέματα, την αρχαιολογία, τους πολέμους. Οπότε θα σε ρωτήσω, τί διαβάζεις αυτή τη στιγμή, αν διαβάζεις κάποιο μυθιστόρημα, τί βλέπεις στο Netflix; Έτσι ίσως μπορέσουμε να πάρουμε μια ιδέα για το τι θα πραγματεύεται το νέο άλμπουμ.

Biff Byford: Χαχαχα! Λοιπόν, μόλις είδα μια σειρά ταινιών και μόλις διάβασα ένα βιβλίο για τον Kublai Khan και τον Marco Polo. Οπότε, ξέρεις… δεν ξέρω! Ίσως ένα τραγούδι να προκύψει από αυτό. Ίσως το ονομάσω “Merchant Of Venice”, (ΣΣ «Ο έμπορος της Βενετίας»). Γιατί αυτό ήταν ο Μάρκο Πόλο, ένας έμπορος της Βενετίας, οπότε ναι, τέτοια πράγματα.

Rockpages.gr: Κυκλοφορήσατε επίσης το “More Inspirations” πριν από λίγο καιρό με περισσότερες διασκευές από αγαπημένα σας τραγούδια. Πρέπει να πω ότι με εξέπληξε το γεγονός ότι συμπεριλάβατε το “Detroit Rock City”, των KISS. Δεν πίστευα ότι σου άρεσαν τέτοιου είδους τραγούδια.

Biff Byford: Biff Byford: Τότε, έχεις δύο εκπλήξεις, έτσι δεν είναι; Εκπλήσσεσαι που διαλέξαμε τον Brian και εκπλήσσεσαι που διαλέξαμε ένα τραγούδι των KISS! Χαχα! Λοιπόν, ο Nigel (ΣΣ Glockler, ο ντράμερ) ήταν μεγάλος οπαδός των KISS όταν ήταν νεότερος, και νομίζω ότι ήταν στο KISS Army… Οπότε ναι, βάλαμε ένα τραγούδι για τον Nigel, και αυτό είναι το αγαπημένο μου τραγούδι των KISS. Δεν είμαι μεγάλος οπαδός των KISS, αλλά μου αρέσουν. Δεν τους αντιπαθώ, αλλά δεν είμαι σούπερ οπαδός. Αλλά ναι, αυτό είναι ένα καλό τραγούδι, σωστά; Οπότε ελπίζω να τα πήγαμε καλά. Στον κόσμο αρέσει, ξέρεις, παίζεται πολύ στην Αμερική αυτό το τραγούδι, η δική μας εκδοχή. Αλλά οι KISS έχουν τόσες πολλές εκδοχές αυτού του τραγουδιού. Έτσι έπρεπε να κάνουμε τη δική μας.

Rockpages.gr: Λοιπόν, στο πρώτο “Inspirations” άκουγα το “Paperback Writer” και προσπαθούσα να σκεφτώ αν οι Beatles είναι μες τους Saxon, ή οι Saxon μες τους Beatles… τι συνέβη εκεί; Γιατί, το τραγούδι ακούγεται πολύ σαν τους Saxon, αν και είναι τραγούδι των Beatles.

Biff Byford: Αν μεταχειριστείς ένα οποιοδήποτε τραγούδι σαν Saxon, στο τέλος αυτό το τραγούδι θα ακούγεται σαν Saxon. Το “Paperback Writer” είναι βασικά ένα rock τραγούδι. Απλά, οι Beatles δεν το εκτόξευσαν ενορχηστρωτικά. Περισσότερο ασχολούνταν με τη φωνητική ενορχήστρωση. Αλλά είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια των Beatles… (τραγουδώντας το “Paperback Writer”).

Rockpages.gr: Πίσω στη δεκαετία του ’80 κυκλοφορήσατε κάποια άλμπουμ που δεν έλαβαν πολύ καλές κριτικές τότε, αλλά με τον καιρό οι οπαδοί -και όχι μόνο- αλλά και ο Τύπος φάνηκε να τα εκτιμούν. Θα σκεφτόσασταν να δώσετε μια συναυλία, ή ακόμα και να φτιάξετε ένα setlist με τραγούδια όπως τα “Rocking Again”, “Broken Heroes”, “Rock’n’Roll Gypsy”, “Waiting for the Night” ξανά; Γιατί ξέρω ότι το κάνατε τότε, αλλά από τότε έχουν περάσει κάμποσα χρόνια.

Biff Byford: Παίζουμε συχνά τραγούδια σαν το “Broken Heroes” και πρόσφατα παίξαμε και το “Rock’n’Roll Gypsy”. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο σε ένα μεγάλο show μπορούμε να βάλουμε αυτά τα τραγούδια. Και είναι πολύ δύσκολο, γιατί στα φεστιβάλ παίζουμε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή κάτι τέτοιο; Το θέμα είναι ότι συνήθως παίζουμε για δύο ώρες, έτσι δεν είναι; Οπότε, μπορείς να βάλεις πολλά τραγούδια. Αλλά, παίζαμε το “Broken Heroes” στην τελευταία μας ευρωπαϊκή περιοδεία. Διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά αγαπημένα τραγούδια.  Και έτσι είναι μερικές φορές δύσκολο να κάνεις ένα setlist για κάθε διαφορετική χώρα. Το “Rock’n’Roll Gypsy”, το “Broken Heroes”, μερικά από τα τραγούδια του “Power And The Glory” είναι όλα αρκετά μεγάλα στην Αμερική. Αλλά μερικές φορές στην Αμερική πρέπει να έχουμε διαφορετικό setlist…

Rockpages.gr: Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μετακομίσουμε στην Αμερική αν θέλουμε να ακούσουμε όλα αυτά τα τραγούδια μαζί…

Biff Byfird: Ή πρέπει να κάνουμε μια περιοδεία στην Ελλάδα και να παίξουμε πέντε ή ίσως έξι συναυλίες και μετά να φτιάξουμε μια setlist. Γιατί, τότε μπορούμε να παίξουμε όσο θέλουμε. Αυτό είναι το μυστικό!

Rockpages.gr: Το πρόβλημα με τους Saxon, ειδικά στην Ελλάδα, είναι ότι όση ώρα κι αν παίζεις, εξακολουθεί να είναι σαν να ήταν μισή ώρα…

Biff Byford: Χαχαχα!

Rockpages.gr: Πριν το καταλάβεις η ώρα έχει περάσει και η συναυλία έχει τελειώσει. Και σκέφτεσαι “τι συνέβη; Πότε τελείωσαν όλα; Θέλω κι άλλο!”

Biff Byford: Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι χώροι στην Ελλάδα πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να υπάρχουν και κάποιες άλλες πόλεις που έχουν ωραίους χώρους. Θα μιλήσουμε με τους διοργανωτές όταν φτάσουμε εκεί για να κάνουμε μια κανονική περιοδεία στην Ελλάδα!

Rockpages.gr: Παρακαλώ, κάντε το! Και τότε πιθανόν να μπορούμε να σας ακολουθήσουμε σε όλη τη χώρα… αυτό θα ήταν ωραίο…

Biff Byford: Ναι, ναι, ναι.

Rockpages.gr: Τελευταία ερώτηση. Πρόσφατα, ο Ozzy Osbourne είπε ότι το να είσαι τραγουδιστής είναι πολύ δύσκολο γιατί το μόνο που έχεις είναι η φωνή σου. Δεν έχεις κάποιο όργανο να παίξεις. Έτσι, όταν έχεις μια κακή μέρα και δεν μπορείς να τραγουδήσεις, τότε την έχεις γαμήσει. Αλλά επίσης είπε ότι ο κόσμος προτιμάει να ακούει έναν τραγουδιστή να μην αποδίδει πολύ καλά ή ακόμα και να είναι πολύ κακός, παρά να ακυρωθεί η συναυλία και να πάει σπίτι του. Εσύ τι λες;

Biff Byford: Ναι, νομίζω ότι έχει δίκιο. Σοφός άνθρωπος ο Ozzy! Λοιπόν, αν έχεις μόνο τη φωνή σου… και δεν έχεις μια κιθάρα… Εννοώ ότι ένας κιθαρίστας μπορεί να έχει μια κακή μέρα… Υποθέτω ότι αν χτυπήσει τα δάχτυλά του ή κάτι τέτοιο… αλλά, γενικά μπορείς να παίξεις κιθάρα με ένα κρυολόγημα ή με πονόλαιμο, αυτά δεν είναι κάτι από αυτά που μπορούν να σε σταματήσουν από το να παίξεις κιθάρα..

Έπειτα, νομίζω ότι γενικά, στο τραγούδι, είναι πολύ σπάνιο να τραγουδάς κάθε βράδυ. Από την άλλη κάποιες νύχτες είναι καλύτερες από άλλες. Θα προτιμούσες λοιπόν να δεις τον Ozzy να μην είναι 100% ή θα προτιμούσες να ακυρωθεί το show; Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγαν ότι θα προτιμούσαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία.