SOEN

0

Η φετινή συναυλιακή σεζόν είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Ήδη οι ανακοινώσεις είναι πάρα πολλές και τα ονόματα που (ξανα)έρχονται σπουδαία. Είναι όμως και ένα που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Οι Σουηδοί progsters Soen είναι έτοιμοι να κατακτήσουν και την Ελλάδα, οπότε μία μικρή αναδρομή στην μέχρι τώρα σύντομη πορεία τους κρίνεται απαραίτητη.

SoenHeader

2004-2012: Ίδρυση και πρώτο album

Αν και η ιδέα για τη μπάντα υπήρχε από το 2004, έπρεπε να έρθει το 2010 για να ανακοινωθεί επίσημα η ίδρυσή της. Δύο από τα αρχικά μέλη έφταναν για να προκαλέσουν μεγάλες ελπίδες στους οπαδούς. Στα drums ο Martin Lopez (ex-Amon Amarth, ex-Opeth) και στο μπάσο ο ύψιστος Steve DiGiorgio (Testament, ex-Death, ex-Sadus). Τη σύνθεση συμπλήρωναν ο τραγουδιστής Joel Ekelöf (Willowtree) και ο κιθαρίστας Kim Platbarzdis. Το “Cognitive” κυκλοφόρησε το 2012 και ήταν ένα εξαιρετικό progressive rock/metal album. Οι ομοιότητες βέβαια με τους τεράστιους Tool ήταν πάρα πολλές. Στη μουσική, στους περίεργους τίτλους τραγουδιών, ακόμα και στα φωνητικά του Ekelöf ο οποίος σε μια διαβολική σύμπτωση θυμίζει Maynard James Keenan ακόμα και στη φάτσα (και συγκεκριμένα την περίοδο που ήταν γλόμπος). Βέβαια, αυτό λέει τη μισή αλήθεια, καθώς οι Soen ναι μεν έχουν σαν βασική επιρροή τους Tool, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους αντιγράφουν. Ένα ιδανικό ντεμπούτο, πότε ήρεμο, πότε επιθετικό, πότε μελαγχολικό, το οποίο με κάθε ακρόαση είναι ικανό να σε ταξιδέψει σε υπέροχα μουσικά μονοπάτια. Κορυφαίες στιγμές: “Fraccions”, “Canvas”, “Savia”.

2013-2014: Μικρό διάλειμμα, αλλαγή σύνθεσης και νέο album

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, οι Soen μπήκαν στο studio για το επόμενο βήμα τους. Χωρίς τον DiGiorgio πλέον, ο οποίος μάλλον ήταν απασχολημένος σε κάποιες από τις εκατοντάδες μπάντες που συμμετέχει, χρησιμοποίησαν γι’ αυτό το σκοπό τους Christian Andolf και Stefan Stenberg, με τον δεύτερο να συνεχίζει μέχρι τώρα. Το αποτέλεσμα ονομάστηκε “Tellurian”, βγήκε το 2014 και βρήκε το συγκρότημα σε μία πολύ διαφορετική και πολύπλοκη μουσική προσέγγιση. Θύμιζε πάλι Tool σε κάποια σημεία, αλλά έδειξαν για ακόμα μία φορά ότι είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Ίσως το πιο δύσκολο άκουσμα σε σχέση με τις υπόλοιπες δουλειές τους, θέλει το χρόνο του, αλλά στο τέλος καταφέρνει να σε κερδίσει.
Κορυφαίες στιγμές: “Kuraman”, “Pluton”, “Void”

2015-2018: Νέες αλλαγές, περιοδείες και τρίτο full-length

Μετά από μια διετία γεμάτη με περιοδείες, η μπάντα αποφασίζει να ηχογραφήσει την επόμενη κυκλοφορία της. Ο Platbarzdis αντικαθίσταται από τον Marcus Jidell (Avatarium, ex-Evergrey, ex-Royal Hunt) και η μπάντα ετοιμάζει το “Lykaia” το οποίο βγήκε το 2017. Εδώ οι Soen δείχνουν ακόμα περισσότερο το ότι βασίζονται στις επιρροές τους μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν τον δικό τους, μοναδικό, αναγνωρίσιμο ήχο, χωρίς να μπορεί να τους προσάψει κανείς κατηγορίες για αντιγραφή. Πιο heavy σε σχέση με τους προκατόχους του, με πιο πιασάρικα (τρόπος του λέγειν) τραγούδια, αλλά χωρίς να χάνει καθόλου σε μαγεία και συναίσθημα. Το album ήταν καταπληκτικό, αλλά το mastering όχι το καλύτερο δυνατό, με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να βγει σε remastered έκδοση με τον τίτλο “Lykaia Revisited” και τρία bonus live τραγούδια. Οι περιοδείες που ακολουθούν τους βρίσκουν με ένα νέο μέλος, τον πληκτρά Lars Åhlund ενώ λίγο πριν μπουν πάλι στο studio για το τέταρτο full-length, ο Jidell αποχωρεί.
Κορυφαίες στιγμές: “Sectarian”, “Opal”, “Sister”

2019-σήμερα: Πιο δυνατοί από ποτέ και έτοιμοι για ακόμα περισσότερα

Μπορεί η μπάντα να έχασε δύο σπουδαίους και πολύπειρους μουσικούς, αλλά φαίνεται πως δεν έχασε καθόλου την όρεξη και την δίψα της για νέα μουσική και εξέλιξη. Το “Lotus” κυκλοφόρησε νωρίς το 2019 και τους βρήκε σε μία φοβερή φόρμα, βγάζοντας ίσως το καλύτερο album τους μέχρι τώρα. Πατώντας πάντως στο “Lykaia” βγάζουν έναν prog metal δυναμίτη. Οι Σουηδοί δημιουργούν καταπληκτική μουσική και δεν απέχουν πολύ από το να γίνουν ένα από τα κορυφαία σύγχρονα prog σχήματα. Το σύγχρονα φυσικά πηγαίνει στο ότι βγήκαν την τρέχουσα δεκαετία, αφού μουσικά απέχουν τόσο από το djent όσο και από τα ακραία φωνητικά που χρησιμοποιούν οι περισσότερες prog μπάντες της εποχής μας.
Κορυφαίες στιγμές: “Opponent”, “Martyrs”, “Lotus”

Το ότι μας επισκέπτονται στην καλύτερη φάση της καριέρας τους, μόνο θετικό μπορεί να είναι για εμάς που έχουμε την τύχη να τους δούμε τώρα. Με Lopez πίσω από το drum kit και Ekelöf στο μικρόφωνο, είναι σίγουρο ότι μας περιμένει ένα ξεχωριστό μουσικό βράδυ.

Γιώργος Τερζάκης

SoenFooter