Ο Vinnie Vincent αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο μυστηριώδη κεφάλαια στη μουσική. Βασικά, θα πρέπει η φωτογραφία του να είναι δίπλα στη λέξη «αυτοκαταστροφικός» κάθε φορά που τη συναντάμε σε ένα λεξικό. Γιατί, δεν εξηγείται αλλιώς πως ένα τόσο σπουδαίο ταλέντο εξαφανίστηκε (όπως όλα δείχνουν, δια παντός) από το προσκήνιο και τα τελευταία 20 χρόνια αγνοείται η τύχη του! Ο Vincent δεν υπήρξε μονάχα ένας χαρισματικός κιθαρίστας αλλά κυρίως ένας εξαιρετικός συνθέτης με μία μοναδική αίσθηση της μελωδίας.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 70 και διάφορες session εμφανίσεις μέχρι τους KISS και τους Vinnie Vincent Invasion, o Vincent δεν παρέλειπε να εντυπωσιάζει με το απαράμιλλο στυλ του. Κατάφερε να ξεVinnieVincent02λασπώσει τους KISS στα “Creatures of the Night” και “Lick It Up” ενώ η συνεισφορά του στο “Revenge” διόλου αμελητέα δεν ήταν (δεν πιστεύω να φαντάζεστε ότι το riff του “Unholy” ήταν έμπνευση του Gene Simmons, έτσι;). Με τους Invasion κυκλοφόρησε δύο πάρα πολύ καλά glam metal albums και απογείωσε τον όρο shredding guitar καταφέρνοντας στη συνέχεια το αδύνατο: απολύθηκε από την ίδια του τη μπάντα! Υπερβάλλουμε με τον χαρακτηρισμό αλλά όταν οι Strum & Slaughter έφυγαν από τους Invasion σημείωσαν τεράστια επιτυχία με τους Slaughter.VinnieVincent01

O Vincent στα 90ς έκανε κάποια σκόρπια demos, οδήγησε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας κάποιους δύσμοιρους promoters που τον έφεραν στην Ευρώπη σε κάποια KISS conventions, κυκλοφόρησε ένα καλό EP και ουσιαστικά έκλεψε τα χρήματα των οπαδών του όταν τους ζήτησε χρήματα για ένα box set που ποτέ δεν κυκλοφόρησε. Κάπου εκεί χάνονται –μουσικά, τουλάχιστον- τα ίχνη του!

Έκτοτε αναλώθηκε σε δεκάδες μηνύσεις εναντίον των KISS (τις έχασε όλες αλλά του βγάζουμε το καπέλο για την επιμονή του) και οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Tennessee με την κατηγορία της βιαιοπραγίας κατά της γυναίκας του, η οποία αργότερα πέθανε ύστερα από χρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ. Ο Vincent μετακόμισε από το Nashville το 2013 και από τότε έχει χαθεί από τα ραντάρ των KISS Fans, κάτι που προξενεί εντύπωση δεδομένης της αφοσίωσης των οπαδών του. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή ο Vincent θα επιστρέψει αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν…

Trivia: Ένα από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο Vinnie μαζί με τον Paul Stanley ήταν το “Betrayed”. Το συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με το “Betrayed” που μπήκε αργότερα στο “Hot In The Shade” ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαρρεύσει ανάμεσα στους κύκλους των KISS fans.

Highlight: Αν θα έπρεπε να διαλέξω ένα και μόνο κομμάτι από την καριέρα του Vinnie, αυτό θα ήταν το “Back on the Streets”. Ένα κομμάτι που απορρίφθηκε από τους KISS, ηχογραφήθηκε από τους “Invasion” και κυκλοφόρησε από τον John Norum (υπάρχει και ένα video για αυτό).

Σάκης Νίκας