Με ευκαιρία την επικείμενη επίσκεψη των Βραζιλιάνων Angra στην χώρα μας ανατρέχουμε στις φωνές που έχουν ντύσει όλα αυτά τα χρόνια τους δίσκους τους.
Δύσκολο πράγμα να αλλάζει τραγουδιστή ένα συγκρότημα. Κακά τα ψέματα αλλά ο τραγουδιστής ένας σχήματος εκτός από την φωνή του είναι και το πρόσωπο αυτού. Είναι αυτός που έχει την πιο πολύ επαφή με τον κόσμο και συχνά πυκνά θεοποιείται όσο κανείς άλλος από τα μέλη μια μπάντας. Ουδείς βέβαια αναντικατάστατος μέχρι φυσικά την απόδειξη του αντίθετου.
Οι Angra λοιπόν έχουν αλλάξει όχι έναν, αλλά τρεις τραγουδιστές στα 33 συναπτά, με μικρά διαλείμματα, έτη της καριέρας τους. Ο κάθε ένας από αυτούς έχει αφήσει λίγο πολύ το στίγμα του στον ήχο του σχήματος. Ας δούμε λοιπόν τα ονόματα ένα ένα
Andre Matos (ο αρχικός). Ο Andre Coelho Matos γεννηθείς στις 14 Σεπτέμβριου του 1971 ήταν και ο τραγουδιστής με τον οποίο μας συστήθηκαν οι Βραζιλιάνοι με το εντυπωσιακό ντεμπούτο τους “Angels Cry” το 1993. Ένα άλμπουμ όπου έπλεκε αρμονικά το power metal, που τότε ήταν και στα φόρτε του, με την κλασσική μουσική. Με δυο κιθαρίστες να κεντάνε θα έλεγε κανείς ότι δεν έμενε και πολύς χώρος για τον τραγουδιστή.
Η αλήθεια όμως ήταν διαφορετική. Ο Andre όχι μόνο έκανε αισθητή την παρουσία του αλλά έκανε και πάρα πολύ κόσμο να παραμιλά με την πανέμορφη φωνή του. Μελωδικός και λυρικός μπορούσε να φτάσει πολύ ψηλά χωρίς να χάσει όμως ποτέ την εκφραστικότητα του. Μπορούσε κάποιος να ακούσει στην φωνή του την Βραζιλία και ο λυρισμός του ήταν απαράμιλλος. Εδραιώθηκε στις καρδιές με το ακόλουθο “Holy Land”, ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής κατά την άποψη μου. Το 1998 θα τον ακούσουμε τελευταία φορά σε δουλειά των Angra με το “Fireworks” το οποίο δεν ήταν κακό άλμπουμ αλλά σίγουρα δεν έφτανε την ποιότητα των προκατόχων του.
Οι Angra δεν ήταν το πρώτο σχήμα του Matos. Δείγματα μας είχε δείξει και με τους συμπατριώτες του Viper. Ειδικά το “Theatre Of Fate” είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αν και κάπως ακατέργαστο. Μετά την αποχώρηση του από τους Angra σε πρώτη φάση δημιούργησε τους Shaman. Μαζί του ήταν και δύο μέλη των Angra που αποχώρισαν. Μαζί τους κυκλοφόρησε το απίστευτο “Ritual” του 2002 αλλά και το “Reason” του 2005. Κάτω από το όνομα του κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ, το 2015 το ξανακούσαμε στους Viper σε ένα live άλμπουμ αλλά και σε ένα single. Σημαντικές και οι συνεργασίες του με τους Avantasia αλλά και τους Symfonia.
Δυστυχώς στις 08 Ιουνίου του 2019 τον χάσαμε για πάντα λόγο καρδιακής ανακοπής. Για όσο καιρό ήταν μαζί μας σε αυτόν τον πλανήτη μας χάρισε εξαιρετικές ερμηνείες με την χαρακτηριστική του φωνή.
Eduardo Falaschi (ο αντικαταστάτης). Ο Eduardo Teixera da Fonseca Vasconcellos όπως είναι και το πλήρες όνομα του βρέθηκε στην άχαρη θέση να μπει στους Angra μια αρκετά δύσκολη περίοδο για αυτούς. Γεννηθείς 18 Μαΐου 1972 μπήκε στο σχήμα το 2001. Μαζί τους κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ.
Η αρχή έγινε με το πολύ καλό “Rebirth! Ο δίσκος επιστροφής για τους Angra ήταν πολύ σημαντικός για αυτούς μιας και έπρεπε να αποδείξουν ότι υπάρχει ζωή και μετά το σχίσμα που δημιουργήθηκε στις τάξεις τους με την αποχώρηση του Matos. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία μιας και το “Rebirth” ήταν ένας πραγματικά δυνατός δίσκος.
Ο Edu είχε μια φωνή παραπλήσια με αυτή του Andrea. Λιγότερο μελωδική και περισσότερο… σκληρή. Οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες όμως το σχήμα δεν φάνηκε να χάνει πόντους από την κίνηση αυτή.
Ακολούθησαν τρεις ακόμα δουλειές με τον Edu πίσω από το μικρόφωνο. Όμως η αλήθεια είναι ότι πέρα από το επίσης πολύ καλό “Temple Of Shadows” η απόδοση του άρχισε να πέφτει από δίσκο σε δίσκο. Το 2012 είδε την έξοδο την πόρτας. Αργότερα ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με την φωνή του.
Όπως και ο Andre έτσι και ο Edu είχε μια πλούσια πορεία πριν και μετά τους Angra. Δεν μπορώ να πω ότι έφτασε τα ίδια επίπεδα δημοτικότητας όμως συνεχίζει ακάθεκτος. Πριν τους Angra τραγουδούσε στους Mitrium και τους Symbols. Παράλληλα με τους Angra ήταν στους Almah. Πριν μπει στους Angra μάλιστα ήταν μέσα στους επιλαχόντες για την θέση τους Bruce Dickinson στους Iron Maiden. Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα αυτό.
Πλέον το μοναδικό σχήμα στο οποίο συνεχίζει είναι αυτό που φέρει το όνομα του το οποίο και πέρσι κυκλοφόρησε το πολύ καλό “Eldorado”. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 είχε περιοδεύσει παίζοντας ζωντανά στην ολότητα του το “Temple Of Shadows”.
Ο Edu είναι ένας χαρισματικός τραγουδιστής που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και βοήθησε τους Angra όταν αυτοί το είχαν πραγματικά ανάγκη.
Fabio Leone (ο βετεράνος). Ο κατά τον κόσμο Fabio Tortiglione είναι ο τρέχον τραγουδιστής των Angra από το 2012 ενώ παράλληλα έχει περάσει και από την μισή σκηνή της Ιταλίας. Αν μη τι άλλο η ανακοίνωση της συνεργασίας του με τους Angra προκάλεσε ενδιαφέρον. Ο λόγος το ότι η φωνή του είναι πολύ χαρακτηριστική και καμία σχέση δεν έχει με τους πρώην συναδέλφους του στο σχήμα. Όμως το 2012 οι Angra είναι πλέον ένα αρκετά διαφορετικό σχήμα.
Οι power metal ημέρες αρχίζουν να περνάνε στο παρελθόν και το συγκρότημα ακολουθεί όλο και πιο έντονα progressive μονοπάτια. Στον νέο ήχο των Angra ο Fabio δένει αρμονικά. Εξάλλου ο ίδιος έχει εκτελέσει καθήκοντα και σε progressive σχήματα στο παρελθόν. Ένας ίσως από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές της Ιταλικής σκηνής δίνει έναν άλλο αέρα στον νέο ήχο της μπάντας. Με τους Angra πλέον έχει κυκλοφορήσει τρία στούντιο άλμπουμ με πιο πρόσφατο το “Cycles of Pain” του 2023.
Το να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αναδρομή στην καριέρα του Fabio θα ήταν ένα αφιέρωμα από μόνο του. Μπορεί γνωστός να έγινε με τους symphonic metal Rhapsody Of Fire όμως οι πιο παλιοί των ήξεραν ήδη από τις μέρες του στους Labyrinth, ως Joe Terry, και το πολύ καλό “No Limits” του 1996, αν και στο demo τους “Midnight Resistance” του 1994 τραγουδούσε με το κανονικό του όνομα. Μαζί με μέλη των Labyrinth τον ακούσαμε στους εξίσου πολύ καλούς Vision Divine.
Παρόλα αυτά προσωπικά θεωρώ ότι πιο εντυπωσιακό έχει κάνει ο Fabio είναι με τους Athena XIX, αρχικά σκέτο Athena, και το ντεμπούτο τους “A New Religion?” του 1998. Το σχήμα έχει πρόσφατα επαναδραστηριοποιήσει. Φυσικά και την φωνή του κάποιος μπορεί να την συναντήσει και σε πάμπολες άλλες κυκλοφορίες ενώ για ένα φεγγάρι είχε αναλάβει και καθήκοντα στους Kamelot για μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων το 2011 αν θυμάμαι καλά.
Τον Μάρτιο λοιπόν θα δούμε τους Angra στα μέρη μας με τον Fabio Leone. Έχουν περάσει 19 χρόνια από την τελευταία τους εμφάνιση εδώ. Δυστυχώς με τον Edu δεν τους είδαμε. Όπως και να έχει η εμφάνιση τους είναι αναμενόμενη από πολύ κόσμο!
Μιχάλης Νταλάκος