Από τις αγαπημένες ασχολίες όλων μας όταν χαλαρώνουμε είναι να ακούμε μουσική ή να βλέπουμε ταινίες. Τι καλύτερο λοιπόν όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται; Εδώ προτείνουμε ταινίες γύρω από την αγαπημένη μας μουσική. Καταρχήν, δεν μιλάμε για ταινίες που βλέπουμε απλά ένα συγκρότημα να παίζει μουσική ούτε ταινίες που έχουν rock/metal τραγούδια στο soundtrack, επειδή η λίστα είναι τεράστια. Ούτε ταινίες που απλά εμφανίζονται οι αγαπημένοι μας μουσικοί. Η λίστα είναι καθαρά προσωπική και έχει να κάνει με τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που μας δείχνουν μουσικούς, οπαδούς, τάσεις της σκηνής για τη χρονιά την οποία μιλάνε ή απλά ταινίες καθαρά για διασκέδαση. Μερικές από αυτές είναι ιδανικές για παρέα και μπύρες. Απολαύστε υπεύθυνα. Σημείωση: Η λίστα είναι σε χρονολογική σειρά.

Επιμέλεια: Γιώργος Τερζάκης

I Wanna Hold Your Hand (1978): Από το τίτλο και μόνο, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο εκνευριστικά γνωστά κομμάτια των Beatles, η εν λόγω ταινία είναι μία από τις τρεις του αφιερώματος που ασχολείται γύρω από το μύθο και τους οπαδούς ενός συγκροτήματος. Εδώ βλέπουμε την ύψιστη παράνοια που είχαν δημιουργήσει ανά τον κόσμο οι Βρετανοί καθώς οι οπαδοί τους κάνουν τα πάντα για να καταφέρουν να τους δουν live. Είναι όμως και η μόνη από τις τρεις όπου τα Σκαθάρια δεν εμφανίζονται ζωντανά στην ταινία, παρά μόνο μέσα από πλάνα αρχείου κι αυτό επειδή διαλύθηκαν το 1970.

Rock ‘N’ Roll High School (1979): Άλλη μία ταινία γύρω από ένα και μόνο συγκρότημα. Εδώ βλέπουμε ένα σχολείο το οποίο λατρεύει καθολικά τη rock μουσική και συγκεκριμένα τους Ramones. Όλη η ταινία είναι γεμάτη με τη μουσική τους ενώ οι ίδιοι εμφανίζονται αρκετές φορές και τραγουδάνε. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, καθώς κάπου χάνεται μέσα στα άκυρα κωμικά στοιχεία της, τους τραγικούς ηθοποιούς και την υπερβολική προβολή των Ramones.

Pink Floyd The Wall (1982): Δύσκολη ταινία να δει κανείς, αλλά δεν μπορούσε να λείψει από τη λίστα. Εδώ βλέπουμε τα γεγονότα που εξιστορεί ο Roger Waters στον τεράστιο δίσκο “The Wall”. Βασισμένος κατά ένα μέρος στον εαυτό του, ο rock star Floyd “Pink” Pinkerton έχασε όταν ήταν μωρό τον πατέρα του στον πόλεμο, είχε να αντιμετωπίσει ένα σχολείο που μισούσε, υπέφερε από την υπερπροστατευτική μητέρα του και όταν έγινε μεγάλος και τρανός άρχισε να κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του με αποτέλεσμα να χτίσει γύρω του ένα μεταφορικό τείχος. Ζόρικη ταινία με πολλές περίεργες και σκληρές εικόνες και φυσικά το εν λόγω album σαν soundtrack. Αξίζει πάντως να την δείτε.

https://www.youtube.com/watch?v=PEQEgpyrQ3Q

This Is Spinal Tap (1984): Η αποθέωση της αποθέωσης. Το συγκεκριμένο mockumentary (από τις λέξεις mock – χλευάζω και documentary) είναι όλα τα λεφτά. Πρωταγωνιστές το υποτιθέμενο συγκρότημα Spinal Tap, το οποίο βρίσκεται στην κατηφόρα της καριέρας του και ζει τα απίστευτα ευτράπελα σε μια περιοδεία όπου προσπαθεί να μαζέψει ό,τι έχει απομείνει και να φτιάξει το όνομά του πάλι. Οι τραγελαφικές καταστάσεις που περιγράφονται έχουν κάνει δεκάδες μουσικούς να προσκυνήσουν αυτή την ταινία καθώς τους θυμίζει δικές τους καταστάσεις στην πολυετή καριέρα τους. Το ακόμα πιο περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι τρεις Αμερικάνοι ηθοποιοί που κλήθηκαν να παίξουν τους τρεις Άγγλους αρχηγούς των Spinal Tap ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν όντως μουσική με αυτό το όνομα, με αποτέλεσμα οι Spinal Tap να έχουν και αληθινή και φανταστική δισκογραφία. Δείτε την χθες.

Airheads (1994): Κωμωδία από τις λίγες. Το συγκρότημα με το, τελείως άτοπο, όνομα The Lone Rangers ψάχνει απεγνωσμένα ένα δισκογραφικό συμβόλαιο αλλά τρώει το ένα άκυρο μετά το άλλο από τις δισκογραφικές εταιρείες. Απελπισμένοι μπουκάρουν στον Νο1 rock ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης με σκοπό να παιχτεί το κομμάτι τους, αλλά τα πράγματα στραβώνουν και εξελίσσονται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση ομηρίας. Πρωταγωνιστούν οι Brendan Fraser, Adam Sandler και Steve Buscemi ως οι μουσικοί του συγκροτήματος ενώ cameo εμφάνιση κάνουν οι White Zombie που παίζουν live σε ένα club και ο μέγιστος Lemmy (is God) με μια τρομερή ατάκα.

Detroit Rock City (1999): Η τρίτη ταινία του αφιερώματος γύρω από ένα συγκρότημα. Από τις πιο διάσημες του είδους, κάτι απόλυτα δικαιολογημένο. Είναι γνωστό πως οι Kiss πάντα είχαν φανατικούς οπαδούς μέχρι αηδίας και αυτή είναι η ιστορία μερικών από αυτών. Τέσσερα λυκειόπαιδα έχουν το συγκρότημα Mystery, με το οποίο διασκευάζουν τραγούδια των ηρώων τους και όνειρό τους είναι να τους δουν live. Βέβαια δεν είναι και τίποτα παιχταράδες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Η ταινία αυτή τα έχει όλα. Έχουμε την αιώνια κόντρα μεταξύ ροκάδων και ντισκόβιων, το sex/drugs/rock ‘n’ roll lifestyle των πρώτων, την οργάνωση ενάντια στην μουσική των Kiss καθώς και την χριστιανοταλιμπάν μάνα που κάνει τη ζωή του παιδιού της κόλαση επειδή ακούει τη μουσική του διαβόλου. Το ταξίδι προς το Detroit γίνεται πραγματικότητα μέσα από μια σειρά αναποδιές καθώς κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να φτάσουν και να δουν από κοντά την hottest band in the world. Ωραίο soundtrack και φυσικά για το φινάλε τα τιμώμενα πρόσωπα σε μία live εμφάνιση με όλες τις φωτιές και τα εφέ που ξέρουμε.

Almost Famous (2000): Μία ημι-αυτοβιογραφική ταινία από τον σκηνοθέτη Cameron Crowe, ο οποίος μικρός ήταν συντάκτης στο διάσημο περιοδικό Rolling Stone. Εδώ βλέπουμε ένα 15χρονο πιτσιρικά ο οποίος θέλει να γίνει rock συντάκτης (παρά τις κάψες της μάνας του να γίνει δικηγόρος) και έτσι ακολουθεί το φανταστικό συγκρότημα Stillwater καθώς περιοδεύει με μεγαθήρια του ήχου. Η χρονιά που διαδραματίζεται είναι το 1973 και η ταινία προτάθηκε για 4 oscar και κέρδισε ένα, αυτό του καλύτερου σεναρίου. Παίζουν μεταξύ άλλων οι Kate Hudson, Philip Seymour, Hoffman, Jason Lee, Jimmy Fallon, Anna Paquin και Peter Frampton.

High Fidelity (2000): Μια ταινία που διαδραματίζεται στο αγαπημένο στέκι του κάθε μουσικόφιλου, το δισκάδικο. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Nick Hornby, ο John Cusack μεταφέρει το σκηνικό από το Λονδίνο στο Σικάγο και πρωταγωνιστεί σαν ιδιοκτήτης δισκοπωλείου. Εκεί μέσα βλέπουμε και τους Todd Louiso και Jack Black να μιλάνε μόνο για μουσική και να κατατάσσουν σχεδόν τα πάντα σε top-5 λίστες, όπως κάνουμε πάνω κάτω όλοι δηλαδή. Πολύ ωραία ταινία η οποία έχει και τα προσωπικά θέματα του πρωταγωνιστή και το γιατί δεν μπορεί να τα πάει καλά με τις σχέσεις του.

Rock Star (2001): Άνετα στο top-5 των αγαπημένων μου ταινιών από το αφιέρωμα. Αφιερωμένη στον Tim “Ripper” Owens ο οποίος κατέληξε να τραγουδάει στο συγκρότημα που λάτρευε από μικρός, καθώς αντικατέστησε τον Rob Halford μετά την αποχώρησή του από τους Judas Priest. Η ταινία ακολουθεί τον Chris “Izzy” Cole (Mark Wahlberg) ο οποίος στη δεκαετία του 1980 λατρεύει το φανταστικό συγκρότημα Steel Dragon και τραγουδάει σε ένα tribute band, τους Blood Pollution. Σύντομα οι Steel Dragon τον ανακαλύπτουν και τον καλούν να αντικαταστήσει τον τραγουδιστή τους με τον οποίο τα σπάσανε, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα. Εξαιρετική ταινία στην οποία παίζουν μεταξύ άλλων οι Jennifer Aniston, Timothy Olyphant και Dominic West. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους μουσικούς, καθώς στους Steel Dragon παίζει κιθάρα ο Zakk Wylde, μπάσο ο Jeff Pilson (έχει παίξει σε Dokken, Dio και Foreigner μεταξύ άλλων) και drums ο Jason Bonham ενώ τα φωνητικά του Wahlberg αναλαμβάνει ο εξαιρετικός Miljenko Matijevic των Steelheart. Τέλος, ο Jeff Scott Soto έδινε τη φωνή του στον αρχικό τραγουδιστή των Steel Dragon, στους Blood Pollution παίζουν οι Nick Catanese (Black Label Society), Blas Elias (ex-Slaughter) και Brian Vander Ark (The Verve Pipe) ενώ cameo εμφανίσεις κάνουν οι Ralph Saenz (Steel Panther) και Myles Kennedy (Alter Bridge). Τσεκάρετε και το τρομερό soundtrack της ταινίας.

School Of Rock (2003): Ο Jack Black ξαναχτυπά, καθώς παίζει σε τρεις ταινίες από αυτό το αφιέρωμα. Ένας αποτυχημένος μουσικός (και άνθρωπος γενικά) παίρνει πόδι από το συγκρότημά του και έχει να αντιμετωπίσει και την γκρίνια των συγκατοίκων του, ένα ζευγάρι, καθώς έχει να δώσει μήνες το μερίδιό του από το νοίκι. Ένα τηλεφώνημα τα αλλάζει όλα και πηγαίνει αναπληρωτής καθηγητής σε ένα σχολείο, υποδυόμενος τον σκατίφλωρα συγκάτοικό του. Εκεί βλέπει το ταλέντο κάποιον μαθητών του στη μουσική και αποφασίζει να φτιάξει ένα rock συγκρότημα με σκοπό να πάρει μέρος στο Battle Of The Bands και να κερδίσει τους πρώην συμπαίκτες του και το χρηματικό έπαθλο. Πολύ γέλιο και μαθήματα rock μουσικής ιστορίας από το θεόμουρλο Jack Black ο οποίος δίνει ρέστα.

Tenacious D In The Pick Of Destiny (2006): Jack Black μέρος τρίτο. Ο πιτσιρικάς JB επαναστατεί στη θρησκευόμενη οικογένειά του ακούγοντας rock μέχρι που ο πατέρας του, τον οποίο υποδύεται ο μέγας Meat Loaf, τον σαπίζει στο ξύλο και του σκίζει τις αφίσες. Κλαίγοντας ζητά από μία αφίσα (τη μόνη που επέζησε) του ύψιστου Ronnie James Dio να τον βοηθήσει, η αφίσα ζωντανεύει και ο τεράστιος κοντός τον προτρέπει να αφήσει το σπίτι του για να σχηματίσει το καλύτερο συγκρότημα στον κόσμο. Αφού το κάνει, συναντάει μετά από χρόνια τον απίθανο KG (Kyle Gass) και μαζί προσπαθούν να βρουν την πένα που θα τους κάνει να γράφουν την καλύτερη μουσική του κόσμου. Γεμάτη με βλαμμένα αστεία, μουσική, απολαυστικούς guest (Ben Stiller, Tim Robbins, John C. Reilly και ο Dave Grohl ως Σατανάς) κάνουν τα πάντα ώστε να πάρουν στην κατοχή τους το πολυπόθητο αντικείμενο. Σούπερ απόλαυση για κάθε fan του θεοπάλαβου αυτού ντουέτου.

The Rocker (2008): Είναι η αρχή των 80’s και η heavy metal μπάντα Vesuvius ετοιμάζεται για μεγάλα πράγματα. Μια δισκογραφική εταιρεία τους προσφέρει συμβόλαιο και support στην περιοδεία των Whitesnake, με μόνη προϋπόθεση ο drummer τους Fish (Rainn Wilson) να πάρει τον πούλο. Τα χρόνια περνάνε, οι Vesuvius γίνονται τεράστιοι και o Fish ένας βαρετός τύπος με μια ακόμα πιο βαρετή δουλειά γραφείου. Όλα αλλάζουν βέβαια όταν συμμετέχει στο νεανικό συγκρότημα εναλλακτικού rock του ανιψιού του προσπαθώντας να ζήσει ό,τι δεν κατάφερε στα νιάτα του. Τρομερή η σύγκρουση των δύο κόσμων, αφού αλλιώς έχει μάθει η παλιά γενιά και αλλιώς η καινούρια ενώ ο Fish αρνείται να μεγαλώσει και κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Παίζουν ακόμα οι Christina Applegate, Emma Stone και Jason Sudeikis.

https://www.youtube.com/watch?v=jJgicorhpWc

The Boat That Rocked (2009): Να και μια ταινία για τους DJs. Στην Αγγλία του 1966, ένας πειρατικός rock σταθμός αντιτίθεται στις κάψες τις κυβέρνησης που θέλει μανιωδώς να τον κλείσει επειδή εκπέμπει θόρυβο. Όλος ο Radio Rock σταθμός και οι DJs του βρίσκονται σε ένα πλοίο το οποίο είναι μόνιμα αγκυροβολημένο και η μόνη τους επικοινωνία με τη στεριά είναι όταν έρχονται βάρκες για να τους φέρουν προμήθειες και…κορίτσια. Απολαυστική ταινία με τρομερό cast, μεταξύ άλλων οι Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Nick Frost, Kenneth Branagh, Chris O’Dowd και Katherine Parkinson.

The Runaways (2010): Ταινία αφιερωμένη στην αρχική ιστορία των θρυλικών Runaways, όπως είναι προφανές από τον τίτλο. Βασισμένη στο βιβλίο “Neon Angel: A Memoir By A Runaway” της αρχικής τους τραγουδίστριας Cherie Currie, το story εκτυλίσσεται γύρω από τη γνωριμία της με την Joan Jett και μετέπειτα με τον μουσικό παραγωγό Kim Fowley. Οι υπόλοιπες Runaways παίρνουν ελάχιστη προβολή καθώς τα γεγονότα έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μεταξύ των δύο προαναφερθέντων μελών μέχρι τη φυγή της Currie από το συγκρότημα. Πρωταγωνιστούν οι Dakota Fanning (Currie), η άμπαλη/ανέκφραστη/ατάλαντη/νερόβραστη Kristen Stewart (Jett) και ο Michael Shannon (Fowley). Δεν ήταν και κάτι το τρομερό, αλλά αξίζει να τη δει κάποιος για την ιστορία.

Rock Of Ages (2012): Τα 80’s φτάνουν προς το τέλος τους και η περίφημη Sunset Strip αρχίζει σιγά σιγά να παρακμάζει. Το Bourbon Room είναι το πιο γνωστό rock club και ο ιδιοκτήτης του για να αποφύγει τη χρεωκοπία, φέρνει το μεγαλύτερο heavy metal όνομα, τους Arsenal,  για μία τελευταία συναυλία πριν ο τραγουδιστής τους Stacee Jaxx ξεκινήσει solo καριέρα. Γέλιο, ατελείωτη μουσική (πρόκειται άλλωστε για musical) από διαμάντια του hard rock/glam rock των 80’s και μία παρέλαση από μεγάλα ονόματα, μεταξύ άλλων οι Brian Cranston, Russell Brand, Paul Giamatti, Catherine Zeta-Jones, Alec Baldwin και ο εξαιρετικός Tom Cruise στο ρόλο του Stacee Jaxx. Γενικά η ταινία δεν πήρε και τις καλύτερες κριτικές από κάτι ξερόλες μεταλλάδες του κώλου (στα απαυτά μας), αλλά ήταν το λιγότερο απολαυστική.

Metalhead (Original Title: Malmhaus, 2013): Η μοναδική μη-αγγλόφωνη ταινία της λίστας, καθώς γυρίστηκε στην Ισλανδία και φυσικά δεν βλέπεται χωρίς υπότιτλους. Το έτος είναι 1983 και η πιτσιρίκα Hera είναι μία ανέμελη και χαμογελαστή κοπέλα, ώσπου σκοτώνεται ο αδερφός της και η όλη η ζωή της αλλάζει. Παίρνει την κιθάρα του, τα ρούχα του και τη μουσική του και γίνεται metalhead. Fast-forward στην ενηλικίωσή της και η καθημερινότητά της περιλαμβάνει ανάγνωση περιοδικών συνοδεία μουσικής και τάισμα/άρμεγμα/μάζεμα σβουνιών αγελάδας στη φάρμα του πατέρα της. Αντικοινωνική, αντιδραστική και προβληματική μαζεύει συνεχώς κακόβουλα βλέμματα και σκληρή κριτική από την πολύ μικρή και κλειστή κοινωνία που ζει. Η ζωή της θα αλλάξει πάλι όταν θα δει στην τηλεόραση τα νέα για το black metal κίνημα και το κάψιμο των εκκλησιών στη Νορβηγία, οπότε και γίνεται ακόμα πιο evil από πριν ενώ ηχογραφεί μόνη της ένα demo και το στέλνει σε περιοδικά. Η ταινία έχει κάποιες κορυφαίες σκηνές (τις οποίες δε θα περιγράψω για όποιους θέλουν να τη δουν) ενώ παρά την προδιάθεση που είχα ότι θα ήταν μάπα, κύλησε ευχάριστα καθώς σε πολλά σημεία (όχι στα πιο ακραία φυσικά) μου θύμισέ τον εαυτό μου και το πόσο περίεργο ήταν για όλους στο χωριό μου να ντύνομαι με μαύρα και να έχω μακρύ μαλλί. Ωραίο soundtrack ενώ το παγωμένο και ερημωμένο μέρος που ζει η ηρωίδα μας σε βάζει για τα καλά στην ψυχολογία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το περιεχόμενό της, έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

https://www.youtube.com/watch?v=z2az6M6R1cc