Ο Μυστικός Πράκτωρ 007 βρίσκεται δίπλα μας για πάνω από 50 χρόνια και ο χαρακτήρας του Ian Fleming έχει καταφέρει να γίνει αγαπητός σε όλο τον κόσμο μέσα από τις ταινίες του. Οι περιπέτειες του 007 σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά εφέ, την εξαιρετική πλοκή, τα κορίτσια του Μποντ, τους «κακούς» αντιπάλους του, και τις αλησμόνητες ερμηνείες των ηθοποιών εκείνων που ενσάρκωσαν τον ήρωα του Fleming κέρδισαν από την αρχή τον κόσμο σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης μετατρέποντας τον Μποντ σε ιδέα, σε κάτι παραπάνω από ένα φανταστικό δημιούργημα ενός συγγραφέα.

Και αν οι George Lazenby και Timothy Dalton πέρασαν και δεν ακούμπησαν, οι Pierce Brosnan και ο νεότερος Daniel Craig κατάφεραν με τις διαφορετικές ερμηνείες και το εν γένει παρουσιαστικό τους να κερδίσουν τους φανατικούς (και όχι μόνο) οπαδούς του Μποντ. Ωστόσο, δύο ήταν οι ηθοποιοί που σημάδεψαν για πάντα τον 007: οι Sean Connery και Roger Moore, δηλαδή ο πρώτος και ο τρίτος κατά σειρά James Bond. Είμαι σίγουρος ότι όλοι που ασχολούνται έστω και επιφανειακά με τις ταινίες του Βρετανού…πλωτάρχη, θα έχουν αναρωτηθεί: Sean Connery ή Roger Moore; Ιδού η απορία.

Για μένα πάντα ο Sean Connery θα αποτελεί την επιτομή του μεγάλου Βρετανού Πράκτορα. Σκληρός, ευρηματικός, πνευματώδης, ριψοκίνδυνος σε μία εποχή που η τεχνολογία δεν βοηθούσε με τόσο εντυπωσιακά κινηματογραφικά εφέ και η επιτυχία ή μη της εκάστοτε ταινίας βασίζονταν εν πολλοίς στην ερμηνεία των πρωταγωνιστών. Η καλή μέρα φάνηκε από την αρχή με το “Dr. No”. Ο Connery κλέβει την παράσταση και μας εισάγει στο μυστηριώδη κόσμο ενός πράκτορα. Και αν το “From Russia With Love” ήταν ελαφρώς κατώτερο, τα πράγματα επανήλθαν στην τάξη με το μνημειώδες “Goldfinger”. Οι επόμενες ταινίες με τον Connery διαμόρφωσαν σχεδόν πλήρως την εικόνα και τον τρόπο δράσης του Μποντ και ο κινηματογραφικός κόσμος δεν θα ήταν ποτέ πια ίδιος.  

ConneryMoore03

Στα μάτια των περισσοτέρων (και τα δικά μου) ο Roger Moore υπήρξε ο πραγματικός διάδοχος του Sean Connery. Τα βασικά νέα χαρακτηριστικά που πρόσθεσε στον χαρακτήρα ήταν κυρίως δύο: το φλεγματικό, βρετανικό χιούμορ (το οποίο είχε και ο Connery αν και πιο μετριασμένο) και το πιο λεπτεπίλεπτο, αριστοκρατικό του στυλ. Διαβάζοντας κάποιος ορισμένα βιβλία του Fleming, είναι εύκολο να παρατηρήσει ότι ο Moore αντανακλά κάπως καλύτερα το όραμα του συγγραφέα. Τα “Moonraker” και “Octopussy” είναι πλέον κλασικά και ο Roger Moore αποδεικνύεται επάξιος αντικαταστάτης…αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη χάνει στα σημεία από τον Connery. Σίγουρα όμως έχει αναμετρηθεί με τον πιο αγαπητό «κακό» του Μποντ, τον επονομαζόμενο Σαγόνια (Jaws).

ConneryMoore04

Τα δύο μηδενικά στην αρχή της κωδικής ονομασίας του Μποντ, σημαίνουν ότι έχει άδεια να σκοτώνει. Φανταστείτε, λοιπόν, τι άδεια είχε ο δικός μας Θου Βου με τα…τρία μηδενικά! Ονομάζεσαι πράκτωρ….000!

Σάκης Νίκας

ConneryMoore02