Το…ξεχασμένο album των Q5

0

Το Seattle μπορεί να θεωρείται η πρωτεύουσα του grunge αλλά σίγουρα όλοι οι metallers ανά τον κόσμο μνημονεύουν την πόλη για συγκροτήματα όπως οι Queensryche, Metal Church, Sanctuary και φυσικά τους Q5! Το ντεμπούτο album “Steel The Light” έχει αποκτήσει status μνημειώδους δίσκου και δικαίως συγκαταλέγεται στα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα μελωδικού heavy metal της δεκαετίας του 80.

Q501

Η παρουσία του Floyd Rose στην κιθάρα συνετέλεσε τα μέγιστα αφού μιλάμε για τον άνθρωπο που εφηύρε το περίφημο tremolo στην εξάχορδη θεά αλλά η τεράστια δυναμική του “Steel The Light” εντοπιζόταν φυσικά στις συνθέσεις αυτές καθαυτές. Γνωστά πράγματα αυτά. Ενδεχομένως αυτά που δεν είναι και τόσο γνωστά είναι τα…έργα και οι ημέρες του συγκροτήματος την περίοδο προετοιμασίας και ηχογράφησης του δεύτερου δίσκου. Με αφορμή, λοιπόν, την επικείμενη εμφάνιση των Q5 στο The Crow Club στις 8 Σεπτεμβρίου γυρίζουμε πίσω το χρόνο στο 1986 και στο…ξεχασμένο “When The Mirror Cracks”. Δεν ξέρω πόσοι περίμεναν εκείνη την εποχή μία φυσική συνέχεια του “Steel The Light” αλλά ο Floyd Rose είχε άλλα σχέδια για τους Q5. Στόχος ήταν η αμερικάνικη αγορά και η κατάκτηση του ραδιοφώνου με αποτέλεσμα η μπάντα να αρχίζει να συνθέτει σε μία πιο εμπορική κατεύθυνση.

Τουλάχιστον δύο μέλη (Rick Pierce, Jonathan K.) είχαν διαφορετική άποψη αλλά τελικά συμβιβάστηκαν και οι Q5 μπήκαν στο studio στα τέλη του 1985 για να ηχογραφήσουν τον διάδοχο του “Steel The Light”. Το γεγονός ότι το studio ανήκε στον Rose άφηνε περιθώρια άνεσης και έτσι η μπάντα…πήρε το χρόνο της. Για την ακρίβεια, ένα σχεδόν χρόνο χρειάστηκε το “When The Mirror Cracks” για να βγει στην αγορά και το τελικό αποτέλεσμα δίχασε τους οπαδούς.

Q503

Με τα keyboards & τα guitar synths (τόσο διαδεδομένα στα mid-80s) να παίζουν πρωτεύον ρόλο, την παραγωγή να είναι άψογη και καλογυαλισμένη και τις συνθέσεις να είναι όλες προορισμένες για airplay στα FM, οι Q5 κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα για μία εμπορική διάκριση αλλά το αγοραστικό κοινό δεν ήταν με το μέρος τους. Το γεγονός ότι ο δίσκος κυκλοφόρησε πρώτα στην Ευρώπη από τη Music For Nations και στην Αμερική με εξάμηνη καθυστέρηση από την Squawk Records (θυγατρική της Polygram – δημιούργημα των διάσημων managers Cliff Burnstein & Peter Mensch) σίγουρα δεν βοήθησε και λειτούργησε ανασταλτικά. Ούτε το video-clip για το “Livin’ On The Borderline” δεν κατάφερε πολλά και έτσι το ”When The Mirror Cracks”…εξαφανίστηκε.

Οι Q5 μπήκαν στο studio για να ηχογραφήσουν ένα τρίτο album αλλά το momentum είχε χαθεί και ο δίσκος δεν βγήκε ποτέ. Κρίμα γιατί το “Freedom” (bonus track στην επανέκδοση του 2000) και ορισμένα κομμάτια των Nightshade (ουσιαστικά οι Q5 χωρίς τον Rose) φανέρωναν πολλές προοπτικές.

Προσωπικά, το “When The Mirror Cracks” είναι μακράν το αγαπημένο μου album των Q5 και μακάρι να παίξουν κάτι από αυτό στις 8 Σεπτεμβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαστε εκεί.

ΥΓ: Τι κομματάρες είναι τα “Livin’ On The Borderline”, “Your Tears (Will Follow Me)”, “Stand By Me”, “Let Go”…όλο το album!

Σάκης Νίκας 

Q502