KIss Special Ed Kanon

You Wanted The Best, You Got The Best…The Hottest Band In The World…KISS!

Μετά από λαϊκή απαίτηση το θρυλικό αφιέρωμα του Σάκη Νίκα στους KISS επιστρέφει… Πάνω από 35 συνεντεύξεις με συνεργάτες του συγκροτήματος σε ένα αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε το…2008!

“Αλήθεια, πόσοι KISS fans δεν έχουν ανατριχιάσει ακούγοντας αυτό το intro λίγα δευτερόλεπτα πριν η αγαπημένη τους μπάντα δώσει μία ακόμη συναυλία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό τους; Στις 30 Ιανουαρίου 2008 οι KISS γιόρτασαν 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας και το Rockpages αποφάσισε να κάνει ένα…όχι και τόσο συνηθισμένο αφιέρωμα στο θρυλικό συγκρότημα. Βλέπετε, θα ήταν πολύ εύκολο να καταγράψουμε σημαντικές ιστορικές στιγμές από την καριέρα των KISS, αλλά είπαμε να κάνουμε ένα ξεχωριστό δώρο σε όλο το KISS Army για όλο το 2008! Περισσότερες από 35 σημαντικές προσωπικότητες που έχουν συνδέσει –λίγο ή πολύ- το όνομά τους με τους KISS γυρνάνε πίσω στο χρόνο και μας μεταφέρουν την εμπειρία της συνεργασίας τους με τους Νεουρκέζους.

Tο Rockpages θα προσφέρει σε όλους τους αναγνώστες του τις αποκλειστικές δηλώσεις ενός ξεχωριστού μουσικού, φωτογράφου, παραγωγού κτλ. Τα ονόματα των Jim Vallance, Bob Gruen, Robert Fleischman, Jay Messina είναι ανάμεσα σε αυτούς που μας μίλησαν αποκλειστικά για τους KISS. Καθίστε αναπαυτικά και ελάτε μαζί μας σε αυτό το Rocket Ride!”

Ed Kanon PeterCriss

Rockpages.gr: Ed, ήσουν ο τεχνικός του Peter για πολλά χρόνια. Πως συναντηθήκατε και προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ed Kanon: Βασικά, η όλη φάση έγινε εντελώς τυχαία. Είχα πάει στο Guitar Center στο Los Angeles για να αγοράσω κάτι μπαγκέτες. Εκεί δούλευε ένας φίλος μου και ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο μου έκανε νόημα να πάω προς το μέρος του. Μου ζήτησε αν θα ήθελα να πάω να στήσω τα drums του Peter Criss, γιατί το συγκρότημά του ήταν έτοιμο να ξεκινήσει ηχογραφήσεις. Αμέσως δέχτηκα. Με τον Peter τα πήγαμε από τη αρχή πολύ καλά. Μάλιστα, έπαιξα και λίγο στο δίσκο του (“Cat #1) και μου ζήτησε αν θα ήθελα να τον ακολουθήσω στην περιοδεία που θα έκανε. Προφανώς δέχτηκα και έτσι έγινα και επίσημα ο τεχνικός του Peter Criss.

Rockpages.gr: Βρέθηκες στην πολύ ξεχωριστή (όσο και δύσκολη) θέση –τον Απρίλιο του 1997- να αντικαταστήσεις τον Peter για τη συναυλία των KISS στο Columbus. Περιέγραψε μας την όλη εμπειρία και ιδιαίτερα πως αισθάνθηκες μετά το τέλος του “Deuce”…

Ed Kanon: Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Το road crew ετοίμαζε τη σκηνή και είχε έρθει η ώρα για το soundcheck, μόνο που οι KISS δεν ήταν ακόμη στο χώρο! Περιμέναμε για πολύ ώρα και τελικά βλέπουμε να έρχονται τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τους KISS και χωρίς να πουν κουβέντα όλα τα μέλη κατευθύνθηκαν στα καμαρίνια τους, μόνο που δεν υπήρχε πουθενά ο Peter! Μετά από λίγο έρχεται ο Doc McGhee και μου λέει: «Ωραίο γενάκι…ξύρισέ το»! Μου ζήτησε να πάω στο καμαρίνι των KISS. Εγώ, αμέσως, ανησύχησα για τον Peter. Στο καμαρίνι, πρώτος μίλησε ο Paul… “Έχουμε καλά και κακά νέα”, είπε. “Τα κακά νέα είναι ότι ο Peter δεν μπορεί να παίξει σήμερα. Τα καλά νέα είναι ότι θα παίξεις εσύ στη θέση του”! Δεν φρίκαρα (αν και ήταν μεγάλο το βάρος) και αμέσως σκέφτηκα όλα τα κομμάτια τω KISS από το set-list. Δεν είχα πρόβλημα…τα ήξερα. Άλλωστε, τα είχα παίξει τόσες φορές στα soundchecks. Ο Gene ήταν πολύ νευρικός…ήταν ολοφάνερο ότι είχε άγχος. Ο Paul ήταν πολύ σίγουρος ή τουλάχιστον έτσι έδειχνε. Ο Ace ήταν πολύ νευριασμένος αλλά τελικά έπαιξε. Ο Tommy (Thayer) μου έβαλε το make-up και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να κοιτάω τη στολή του Peter, το make-up και να σκέφτομαι…τι στο καλό συμβαίνει εδώ! Ξεκινάει το “Deuce” και όλα κύλησαν πολύ γρήγορα! «Μπήκα» πιο γρήγορα στο “Let Me Go Rock N Roll” αλλά δεν χάλασα το show. Με πονούσαν τα χέρια μου, αφού είχα πολύ καιρό να παίξω για τόση πολλή ώρα. Μετά το “Rock N Roll All Night”, με πλησίασε ο Doc και μου είπε: «Είμαι σίγουρος ότι θα φαίνεσαι πολύ αστείος όταν θα βάζεις τα κομμάτια των drums στη θέση τους και εσύ θα φοράς ακόμη make-up»! Ο Doc έχει πολύ χιούμορ! Όπως όλα τα μέλη των KISS. Γενικά, πάντως, ήταν μία εξωπραγματική εμπειρία.

https://youtu.be/SO7nE1w0EHM

Rockpages.gr: Υπήρξε ποτέ καμία άλλη περίπτωση που βρέθηκες κοντά στο να αντικαταστήσεις τον Peter σε κάποιο live;

Ed Kanon: Όχι, ο Peter δεν έχασε ποτέ κάποιο live. Θυμάμαι ότι όταν ήταν στους Criss έπαιξε σε μία συναυλία την ημέρα που είχε πεθάνει ο πατέρας του! Αυτό που δεν συνειδητοποιεί εύκολα κάποιος είναι πόση ενέργεια βγάζουν οι KISS στις συναυλίες τους. Μικρότεροι σε ηλικία μουσικοί δεν αντέχουν να κάνουν τα μισά από αυτά που κάνουν οι KISS. Απίστευτο!

Rockpages.gr: Πως ήταν οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη των KISS καθ’ όλη τη διάρκεια των 5 χρόνων μετά τη reunion;

Ed Kanon: Είχαμε από όλα! Καλές στιγμές, τρελές στιγμές, ήσυχες στιγμές, εχθρικές στιγμές. Θα μπορούσαν εύκολα να κάνουν ένα reality show! Αν νομίζετε ότι μόνο η ζωή του Gene έχει ενδιαφέρον, κάνετε λάθος.

Rockpages.gr: Έχεις κρατήσει επαφή με τον Peter;

Ed Kanon: Όχι. Ασχολούμαστε πλέον με άλλα πράγματα…Μετά την περιοδεία των KISS με τους Aerosmith το μόνο που ήθελα ήταν να φύγω…το να βρίσκεσαι διαρκώς σε περιοδεία έχει πολλά αρνητικά σημεία. Μπορεί να «καείς» πολύ εύκολα. Θα ήθελα να ξαναβρεθώ μαζί του και να τα πούμε για μία ακόμη φορά. Έχω ένα παιδί δύο χρόνων και βλέπω αλλιώς τα πράγματα. Εύχομαι σε αυτόν και στη Gigi ό,τι καλύτερο. Είναι καλοί άνθρωποι.